Arjen helpottaminen: Kuinka tehdä koko viikon ruoat 90 minuutissa

En ole varmasti ainoa, joka kokee, että arki-iltoja ei hirveän pitkiin kokkailusessioihin jaksa tai ehdi käyttää. Vaikka kokkailu voi olla todella hauskaa hommaa, se saattaa tuntua arjen pyörityksessä ajoittain (tai usein!) tuskallisen stressaavalta. Useimmat meistä haluaisivat kuitenkin syödä kunnon ruokaa ja mieluiten suhteellisen terveellisesti. Järkevä syöminen on huomattavasti helpompaa, kun väsynyttä ja päivän aikana tahdonvoimansa kuluttamaa ihmisolentoa odottaa jääkaapissa kunnon ruoka. Ei tarvitse sitten koko iltaa napostella voileipiä ja tyhjentää keksivarastoja tai mitä nyt käsillä sattuukaan olemaan.

Vaikka minä itse kuulunkin pääasiallisesti innokkaisiin kokkaajiin, olen ruvennut harrastamaan arkiaterioiden etukäteissuunnittelua, koska olen huomannut sen säästävän sekä aikaa, rahaa että hermoja. Teen kerralla useampia eri ruokia, jolloin ei tarvitse syödä samaa apetta joka päivä.

Homman juju on se, että tekee pääosin ruokaa, joka ei vaadi paljon aktiivista kokkausta. Ruoat on lisäksi helpompi kokata samaan aikaan, jos ne valmistuvat eri metodeilla, kuten keitto kattilassa, kastike pannussa ja laatikko uunissa. Toinen vaihtoehto on tehdä esim. samassa lämpötilassa kypsennettäviä ruokia uunissa kiertoilmatoiminnolla. Samanaikaiskokkaus onnistuu helpoiten ja nopeiten, kun aloittaa ottamalla kaiken tarpeellisen valmiiksi esille ja aloittaa pisimpään kypsennystä vaativasta ruoasta.

Mitäpä, jos kertoisin, että minulta kului yllä näkyvien kolmen ruokalajin: kasviskiusauksen, linssi-kasviskeiton ja kikherne-curryn tekemiseen yhteensä 68 minuuttia? Silloin se taatusti onnistuu myös sinulta helposti 90 minuutissa (tai alle)! Täällä sinulle kauppalista tarvikkeista.

Vaihe 1. (n. 10 min)

Aloita ottamalla esiin kaikkien kolmen reseptien tarvikkeet ja kuumentamalla uuni 200c. KÄYTÄ AVUKSI TÄTÄ TARVIKELISTAA.

Vaihe 2. (n. 5-10 min)

Tee idoottivarma kasviskiusaus ja laita uuniin. Pistä ajastin soimaan 50 min kuluttua, jotta muistat myöhemmin tsekata mitä kiusaukselle kuuluu.

DSC_0547

Kikattavien munakoisojen idoottivarma kasviskiusaus

  • 2 pss (n. 1,5 kg) mitä tahansa uunivalmiita pakastekermaperunoita, jotka sisältävät kerman (tässä Apetit bataatti-kermaperuna)
  • 2 pkt/ 400-450g My Best Veggie ”kypsennettyjä” soijasuikaleita (Huom! EI siis kuivattuja soijasuikaleita) TAI savutofua (esim. Jalotofu) TAI maustettua nyhtökauraa (esim. Gold&Green)
  • (1 1/2 dl ravintohiivahiutaleita, valinnainen, antaa juustoista makua)
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
  1. Laita uuni kuumenemaan 200c.
  2. Jos käytät savutofua, valuta ja kuutioi se.
  3. Laita ainekset reilun kokoiseen uunivuokaan (3,5-4 l vetoinen), ripottele päälle mausteet ja sekoita.
  4. Painele pinta tasaiseksi.
  5. Laita uuniin ja kypsennä 50-55 minuuttia.

Vaihe 2. (n. 20-30 minuuttia)

Tee Pähkinäinen linssi-kasviskeitto vaiheeseen 4. saakka. Eli kuori ja paloittele kasvikset, laita kiehumaan linssien ja liemikuution kanssa. Keitto saa kiehua sen aikaa, kun valmistat kolmannen ruoan.

DSC_0525

  • 4 keskikokoista perunaa
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 1 pikkuinen hokkaido- tai myskikurpitsa (n. 250-300g kuorittuna) TAI pieni bataatti
  • 1 pieni lanttu
  • 2 dl punaisia linssejä
  • noin 1 l vettä (niin että kasvikset peittyvät)
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 1/2 tuubia (n. 100 g) tomaattipyrettä
  • 3 rkl maapähkinävoita
  • reilu 1 rkl Ras el Hanout -mausteseosta (korvaa tarvittaessa currylla)
  • muutama tippa vahvaa chilikastiketta (esim Tabasco tai piripiri)
  • 2 dl ruokakermaa (maidosta, kaurasta tai soijasta)  TAI kookosmaitoa
  • (Suolaa tarvittaessa)
  1. Kuori peruna, porkkana, sipuli, kurpitsa/bataatti ja lanttu. Mikäli käytät kurpitsaa, poista siemenet.
  2. Paloittele kasvikset veitsellä muutamaan osaan.
  3. Laita kattilaan kasvikset, kaada päälle vesi ja kuumenna.
  4. Lisää liemikuutiot sekä siivilässä huuhdellut linssit, ja jätä porisemaan hiljaiselle tulelle siksi aikaa, kun valmistat curryn.
  5. Nämä osiot myöh.! (Lisää keittoon tomaattipyre, maapähkinävoi ja mausteseos.
  6. Soseuta kasvikset liemineen sauvasekoittimella, lisää joukkoon ruokakerma ja surauta vielä tasaiseksi. Voit lisätä myös vettä, jos keitto on makuusi liian paksua.
  7. Tarkista suola ja mausteet, lisää tarvittaessa.)

Vaihe 3. (n. 20-30 min.)

Valmista palak paneer/kikherne-curry. Jossain tässä kohtaa ajastin luultavasti alkaa soida, joten tsekkaa kiusaus. Paista kisausta tarvittaessa vielä 5 min lisää ja/tai nosta kiusaus uunista.

DSC_0535

Kikattavien munakoisojen palak paneer/kikherne-pinaatticurry

  • 3 rkl öljyä
  • 3 puristettua valkosipulinkynttä
  • 2 tl inkivääritahnaa tai 1 rkl raastettua tuoretta
  • 2 rkl curryjauhetta
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
  • 2 tl korianterin siemeniä murskattuna tai 1 tl jauhettua
  • 1 tl piparkakkumaustetta tai garam masalaa
  • 1 tl chilijauhetta tai -tahnaa (tuplasti, jos olet tulisen ystävä)
  • 1 iso sipuli
  • 1/2 tuubia/n. 100g tomaattipyrettä
  • 2 pss/ n. 300 g pakastepinaattia (hienonnettu mieluiten sulatettuna ja valutettuna, lehtinä pakastetut voit sulattaa suoraan kastikkeeseen)
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl vettä
  • 2 tl lime- tai sitruunamehua (myös omenaviinietikka käy)
  • 2 dl kookosmaitoa TAI 1 dl kuohukermaa + 1 dl vettä
  • 2 tlk kikherneitä/n. 500g keitettyjä TAI n. 400g kuutioitua leipäjuustoa
  1. Kuori ja leikkaa sipuli kuutioiksi. Jos käytät hienonnettua pakastepinaattia, sulata se mikrossa ja valuta. Laita sipuli ja pinaatti sivuun.
  2. Laita isolle paistinpannulle öljy, valkosipulimurska, inkivääritahna, chili ja muut mausteet. Sekoita ja kuumenna keskilämmöllä, kunnes seos hieman kuplii.
  3. Lisää sipuli ja kuullota muutama minuutti.
  4. Lisää tomaattipyre, suola, 1dl vettä ja sekoita tasaiseksi.
  5. Lisää pinaatti ja pöhisytä keskilämmöllä sekoitellen joitakin minuutteja, kunnes jo sulatettu pinaatti sekoittuu hyvin kastikkeeseen tai jäiset kuutiot sulavat joukkoon.
  6. Sekoita joukkoon kookosmaito TAI kerma+vesi ja limemehu. Lisää halutessasi 1/2-1dl vettä, säätääksesi kastikkeen paksuutta.
  7. Lisää lopuksi joukkoon valutetut kikherneet TAI valutettu ja kuutioitu leipäjuusto. Sekoita ja anna kuumeta hiljaisella tulella muutama minuutti.
  8. Tarkista maku, lisää tarvittaessa chiliä tai suolaa.

Vaihe 4. (5-10 min.)

Tee loppuun linssi-kasviskeitto suorittamalla reseptin vaiheet 5.-7. eli

5) Lisää keittoon tomaattipyre, maapähkinävoi ja mausteseos.

6) Soseuta kasvikset liemineen sauvasekoittimella, lisää joukkoon ruokakerma ja surauta vielä tasaiseksi. Voit lisätä myös vettä, jos keitto on makuusi liian paksua.

7) Tarkista suola ja mausteet, lisää tarvittaessa.  

Aikaa kulunut 70-90 min: VALMISTA!!!


Arjenhelpottamisterveisin:

Jazzy Lady @ Kikattavat munakoisot

Mainokset

One thought on “Arjen helpottaminen: Kuinka tehdä koko viikon ruoat 90 minuutissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s