Pinaattilettupäivä!

Pinaattiletut lienevät useimpien 80-luvulla syntyneiden nostalgiaruokaa. Pinaattilettupäivät koulussa olivat parhautta! Jos en aivan väärässä ole, ne taitavat kuulua edelleen useimpien lasten lemppariruokakategoriaan – ja aikuisten. Kukapa ei rakastaisi kuumia ja rapsakkareunaisia lettuja!?

Lapsena en itse asiassa edes tiennyt, että pinaattilettuja voisi tehdä itse. (Siitäkin huolimatta, että olin jo 10-vuotiaana kova kokkailemaan.) Minun maailmassani perinteiset letut paistettiin itse, mutta pinaattiset versiot otettiin einesrasiasta. Pinaattiletut olivat suorastaan jokin oma ruokalajinsa. Vasta joskus yläasteella kummitätini ravintolassa maistoin itse tehtyjä pinaattilettuja ja tajusin, että niitä voi tosiaan tehdä itsekin. Hupaisaa.

Pinaattiletut ovat todella helppo arkiruoka, sillä taikinan voi tehdä useita tunteja etukäteen tai jopa edellisenä päivänä, jos säilytät sen tiiviissä kannellisessa astiassa. Paistamisosuus sujuu varsin nopsasti sekin. Suosittelen lettujen paistamiseen valurautapannua, mikäli satut sellaisen omistamaan, sillä sen paistamisominaisuudet ovat ylivertaiset ja letuista tulee ihanan rapeareunaisia. Minä löysin hiljattain vanhan valurautaisen nelireikäisen lettupannun kirppikseltä ja siitä tuli välittömästi silmäteräni!

Minä en ole oikein koskaan ymmärtänyt puolukkahilloa pinaattilettujen tai oikeastaan minkään muunkaan ruoan seurana. (Paljastettakoon, että en ylipäätään juuri välitä hilloista.) Tässä onkin siis itselleni mieleinen ja aikuisempaan makuun päivitetty versio letuista. Mikäli sinä tai lapsesi kuulutte puolukkahilloporukkaan, nauttikaa letut toki sen kera! Tuhdimmaksi lisukkeeksi letuille sopii hyvin esim. peruna- tai juuresmuusi, kevyempään ateriaan runsas salaatti. (Reseptissä vaihtoehtona myös vegaaniset pinaattiletut.)

Kikattavien munakoisojen pinaattiletut

  • 5 dl maitoa tai kasvimaitoa
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl ohra- tai ruisjauhoja (tai lisää vehnäjauhoja)
  • 2 kananmunaa tai 2 rkl soijajauhoa + 3 rkl vettä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl yrttiseosta
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 pss (140g) pakastepinaattia sulatettuna ja valutettuna
  • Paistamiseen: voita, vegaanista margariinia tai öljyä
  • Tarjoiluun: fetamurua tai marinoitua tofua, edmame-pinaattitahnaa ja tuoretta persiljaa
  1. Sekoita vispilällä kaikki ainekset pinaattia lukuun ottamatta kulhossa. Jos käytät soijajauhoa, sekoita sen ensin veden kanssa ja lisää sitten lettutaikinaan. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa ainakin 30 min.
  2. Sekoita taikinan joukkoon sulatettu pinaatti, josta olet puristellut enimmän nesteen tiheässä siivilässä. Vatkaa hyvin sekaisin. (Jos taikina vaikuttaa liian ohuelta, voit lisätä vielä 1-2 rkl vehnäjauhoja.)
  3. Paista letut rasvassa lettupannun koloissa tai isommalla paistinpannulla. Anna pannun esikuumeta useita minuutteja, niin saat myös ensimmäisestä satsista hyvän. Käytä keskilämpöä tai hieman kuumempaa asetusta ja kaada taikinaa ohuelti. Tällöin letut kypsyvät, mutta eivät pala. Lettu on valmis käännettäväksi, kun pinta on selvästi hyytynyt. Sekoittele taikinaa ajoittain paistamisen aikana, jotta jauhot eivät painu pohjaan.
  4. Tarjoa pinaattiletut fetan ja edmame-pinaattitahnan kera sekä muiden mieluisten lisukkeiden kera.

 


Nostalgiaterveisin:

Kikattavat munakoisot @ Kikattavat munakoisot

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s