Anglo-intialaista ruokaa? – Helppo ja maukas broiler-kasviscurry

Kuuntelin juuri kiinnostavan Gastropod podcastin jakson Curry Chronicles. Toisin kuin monet meistä luulevat curry ei itseasiassa ole intialainen ruoka: curry sanaa ei ole lainkaan intian kielissä eivätkä intialaiset kutsu yhtään omaa ruokalajiaan curryksi. Curry sanaa alkoivat geneerisesti käyttää intialaisesta ruosta ensimmäisenä portugalilaiset. Kaikki alkoi siitä, kun portugalilaiset kysyivät intialaisilta 1500-luvun Goassa mitä he syövät, ja intialaiset vastasivat ”khari” tai ”caril”, joka viittasi tuolloin luultavimmin tiettyyn mausteseokseen ja siitä tehtyyn ruokaan. Englantilaiset nappasivat sittemmin curry sanan kuvaamaan omia kolonialistisia versioitaan intialaisesta ruoasta sekä tuota nykyään kaikkien tuntemaa kurkumavoittoista mausteseosta. Summa summarum: eipä tarvitse ainakaan olla huolissaan, että tekisi ”autenttista intialaista currya”, koska oikeastaan se on eurooppalainen ruoka, hah!

Tämä curry on helppo ja nopeatekoinen, ja mausteetkin löytyvät useimpien kuivakaapista. Kasvikset napataan pakasteesta, joten pilkkominen ja muut valmistelut jäävät minimiin. Kastikeruokien etuna on se, että niitä on hyvin helppoa tehdä kerralla iso satsi ja keittää kylkeen kattilallinen riisiä tai muuta lisuketta, jolloin saa näppärästi ruokittua isommankin porukan tai pakastimeen valmiita annoksia helppoon arkiruokailuun. Mikäli et käytä lihaa, saat helposti veganisoitua reseptin korvaamalla broilerin tuplamäärällä kasviksia (muunnokset ohjeessa). P.S. Vegaaneiden iloksi lihaton versio valmistuu vieläkin vikkelämmin :)!

Kikattavien munakoisojen broiler-kasviscurry (6 annosta)

  • 1 iso sipuli
  • 500 g maustamattomia broilerin rintaleikkeitä tai fileesuikaleita
  • 1 tl suolaa
  • 2-3rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl currya
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 1 tl chilitahnaa (tai maun mukaan)
  • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 tl inkivääritahnaa
  • 2 dl vettä + 1/2 kana- tai kasvisliemikuutio
  • 1 dl kookosmaitoa
  • 1 dl vettä + 1 rkl maissitärkkelystä
  • 1 pss (140g) pakastepinaattia sulatettuna ja valutettuna (vegaaniseen versioon 2 pss)
  • 250 g kukkakaali-parsakaali-porkkana -pakastetta (vegaaniseen versioon 500g)
  • 2 tl sitruuna-tai limemehua (valinnainen)
  1. Ota pakasteet esisulamaan. Pinaattia voi hieman sulattaa mikrossa ja puristella siitä liiat nesteet tiheässä siivilässä. 
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Paloittele (tarvittaessa) broileri ja ripottele päälle suola. (Jos et käytä broileria, suola lisätään myöhemmin.)
  3. Kuumenna isossa paistinpannussa öljy, kuivamausteet, valkosipulimurska ja inkivääritahna. Sekoittele pari minuuttia, kunnes mausteet alkavat tuoksua. 
  4. Lisää sipuli ja kuullota muutama minuutti.
  5. Lisää broileri ja paista muutamia minuutteja kunnes broiler on lähes kypsää. (Jos et käytä broileria, siirry suoraan seuraavaan vaiheeseen.)
  6. Kaada pannulle vesi + liemikuutio ja kookosmaito. Kuumenna sekoittaen hetki, kunnes liemikuutio on liuennut.
  7. Kaada joukkoon ohuena nauhana keskenään sekoitettu vesi + maissitärkkelys. Sekoita pari minuuttia huolellisesti, kunnes kastike saostuu. 
  8. Sekoita joukkoon pinaatti ja kasvikset (sekä suola tässä vaiheessa, jos et käyttänyt broileria). Jatka paistamista sekoitellen vielä joitakin minuutteja, kunnes vihannekset ovat täysin kuumenneet.
  9. Sekoita halutessasi joukkoon hieman sitrusmehua, tarkista maku ja tarjoa basmatiriisin kera.

Would you fancy a curry?

Jazzy Lady @ Kikattavat munakoisot

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s