Pannulla paistetut leipäkuoret (flatbread) vaivaamattomasta taikinasta

Olen aiemminkin postannut tämän erittäin helpon ja maukkaan vaivaamattoman leipätaikinaohjeen. Samalla ohjeella voi tehdä mm. ohuen ja rapean pizzapohjan, sämpylöitä tai lavash-tyyppsiä leipäsiä. Taikina on todella monipuolinen, sillä siitä saa helposti myös wrappeihin ja tortilloihin sopivia leipäkuoria.

Flatbread tulisi oikeastaan suomentaa rieskaksi, mutta rieskasta saattaa tulla monille mieleen pikemmin pehmeä uunissa paistettu ohrainen tai perunainen leipänen ja joillekin puolestaan pullea ohraleipä, joten kutsun näitä ennemmin leipäkuoriksi. Näitä voisi kaiketi yhtä hyvin kutsua vaikkapa vehnätortilloiksi tai roteiksi, mutta sekään ei olisi aivan tarkka ilmaus, sillä tässä taikinassa on hiivaa.

Pieni määrä hiivaa ja hidas kohotus tekee kuitenkin tästä taikinasta erityisen aromikkaan, joten sen käyttäminen puoltaa paikkansa kohottamattomien ja hiivattomien taikinoiden sijasta. Taikinaan muodostuu myös erinomainen sitko, joten se on helppo kaulita hyvin ohueksi. Leivästä tulee riittävän pehmeä ja taipuisa, jotta sen sisään on helppo kääräistä mieluisat täytteet. Kun pinoat valmiit kuumat leipäkuoret leivinliinan alle, ne pysyvät lämpiminä ja leivistä nouseva höyry pitää kuoret pehmeinä. Mikäli et paista kaikkea taikinaa kerralla, se säilyy jääkaapissa hyvänä muutaman päivän.

Leipä-/tortillakuoret vaivaamattomasta leipätaikinasta

Leipäkuoret vaivaamattomasta leipätaikinasta (12-15 kpl)

  • 500 g vehnäjauhoja (voit halutessasi korvata 1/3 esim. grahamjauhoilla)
  • 2 tl suolaa
  • 1 g kuivahiivaa
  • 3 1/2 dl (350 g) haaleaa vettä
  1. Sekoita kulhossa jauhoihin kuivahiiva ja suola.
  2. Lisää vesi ja sekoita hetki esim. lusikalla tai puuhaarukalla sen verran, että muodostuu taikinapallo. Ei siis tarvetta vaivata!
  3. Anna kohota liinalla peitettynä huoneenlämmössä vähintään yön yli, mieluiten noin vuorokausi. (Säilytä tarvittaessa myöhempää käyttöä varten kylmässä.)
  4. Leipäkuorien leipominen: ripottele taikinan päälle jauhoja ja muodosta taikinasta pallo ja jaa pienemmiksi palleroiksi (12-15 kpl).
  5. Kauli palleroista jauhojen avulla ohuita pyöreitä lettuja.
  6. Paista taikinalettuja kuumalla, kuivalla pannulla muutama minuutti per puoli. (Valurautapannu sopii tähän parhaiten.) Käännä lettu, kun pohjaan on ilmestynyt hieman mustia pilkkuja.
  7. Pinoa valmiit leipäkuoret lautaselle leivinliinalla peitettynä, jotta ne pysyvät lämpiminä ja taipuisina.
  8. Täytä mielesi mukaan ja kääräise rullalle tai syö esim. curryruoan lisukkeena.

Wrap, wrap, wrappin’!

Jazzy Lady @ Kikattavat munakoisot

Mainokset

2 thoughts on “Pannulla paistetut leipäkuoret (flatbread) vaivaamattomasta taikinasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s