Nimpparibrunssin resepti vol. 2: maapähkinävoilla maustettu kikhernenäkkäri

Porsastelin tässä tannoin hieman Adlibriksen kirja-alessa ja tilasin kasan uusia ruokakirjoja. Yksi niistä oli Perttu Lämsän kirjoittama Pala suomalaista näkkileipää. Olin katsellut kirjaa joskus aiemminkin, mutta en päätynyt ostamaan. Kirja oli kuitenkin jäänyt mieleen, joten nyt alennusmyynnistä päätin sen hankkia. Selailtuani kirjaa uudestaan tajusin miten nerokas konsepti näkkäri onkaan: todella nopeaa ja yksinkertaista leivottavaa, jota voi loputtomasti muunnella erilaisilla jauhoilla ja mausteilla – ja joka vieläpä säilyy erittäin pitkään! Esipuheen perusteella kirjoittaja on joskus kokenut saman ahaa-elämyksen. Ehdottomasti kokeiluun lähtee pian jokin toinenkin näkkäriresepti!

Tämän reseptin valitsin brunssille, koska minulla oli siihen jo ainekset, ja raaka-aineyhdistelmä kuulosti mielenkiintoiselta. Tästä tulikin menestyksekäs kokeilu, sillä näkkäri oli kaikkien maistelijoiden mieleen. Jopa nelivuotias osallistuja otti lisää rouskittavaksi. Maapähkinävoin maku on tässä melko mieto, joten sen määrä voinee halutessaan hieman lisätäkin. Vaikuttaa siltä, että näkkärin koostumus on noin 12 tuntia valmistuksen jälkeen vielä hieman nahea ja rapsakoituu kunnolla noin vuorokaudessa näkkärin kuivuessa lisää. Jos siis olet nahean näkkärin ystävä, syö se pois pikapuoliin tai säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Kikhernenäkkäri (uunipellillinen)

  • 4-5 dl kikhernejauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1/2 dl chiansiemeniä
  • 2 dl kuumaa vettä
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • Päälle: mieleisiäsi siemeniä (esim. auringonkukan- ja unikonsiemeniä) sekä sormisuolakiteitä
  1. Sekoita kulhossa keskenään kikhernejauhot, suola, sokeri ja chiansiemenet.
  2. Sekoita kuuman veden joukkoon maapähkinävoi ja lisää seos kuivien aineiden joukkoon.Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  3. Kaada taikina öljytylle leivinpaperille ja kaulitse ohueksi. Käytä tarvittessa hieman kikhernejauhoja apuna, jotta taikina ei taru kaulimeen.
  4. Ripottele päälle siemenet ja suolakiteet, painele niitä käsin hiukan taikinalevyn sisään. Viipaloi levy veitsellä tai taikinapyörällä sopivan kokoisiksi ruuduiksi.
  5. Vedä näkkärilevy leivinpaperin avulla pellille ja paista 150c 30-35 min.

Naama näkkärillä!

Jazzy Lady @ Kikattavat munakoisot